dinsdag 6 november 2007

Attracties

Nog geen goed plan voor deze dag paraat? Laat je inspireren door een opsomming van attracties in de provincie. Dat kan een borg zijn, een museum of een bezoek aan een vestingdorpje. Kies zelf maar.

Zeehondencrèche Pieterburen
De zeehondencrèche in Pieterburen is het domein van ‘zeehondenmoeder’ Lenie ’t Hart. In de crèche worden zieke en verzwakte zeehonden opgevangen, verpleegd en verzorgd. Je kunt niet alleen de zeehonden bekijken, maar je kunt ook een kijkje nemen in de keuken van de crèche om te zien wat ze te eten krijgen. In het bezoekerscentrum is een tentoonstelling en een filmvoorstelling rond de zeehond. Ook worden er rondleidingen gegeven. Voor kinderen is er een leerzame kinderhoek en voor de allerkleinsten een zandbak.

Rondvluchten
Wekelijks vertrekken vanaf Groningen Airport Eelde honderden mensen van hier naar hun vakantiebestemming. De verwachting is dat dit ooit lokale vliegveldje in de komende tien jaar haar functie als regionale luchthaven uitbouwt en versterkt. Vanaf het terras van hotel-restaurant L’Avion heb je goed uitzicht op aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Zelf het luchtruim in? In een vierpersoons vliegtuig van het type Cessna kun je elke dag een rondvlucht maken boven elke gewenste locatie. Wie durft, neemt zelf de besturing in handen.

Borgen
Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar. Omdat de verdedigingsfunctie vanaf de 16e eeuw verloren ging, werden de steenhuizen door de machtige jonkers verbouwd tot woningen: ze werden vaak uitgebreid, verfraaid en kregen een oprijlaan, een tuincomplex en een dubbele gracht.
Rond 1800 werd de status van jonker afgeschaft. Omdat de jonkers vaak onder elkaar trouwden, waren meerdere borgen eigendom van één familie. De borgen werden nu te duur om te onderhouden, raakten in verval en werden afgebroken. Van de circa 180 borgen en steenhuizen die er ooit waren zijn er nu nog maar 16 (deels) over. De drie bekendste zijn de Fraeylemaborg in Slochteren, de Menkemaborg in Uithuizen en de borg Verhildersum in Leens. Ze hebben nu een museumfunctie. Andere borgen zijn niet of slechts zelden toegankelijk.

Vesting Bourtange
Het dorpje Bourtange heeft nog altijd de verdedigingswerken met dwingers van eeuwen geleden. Het dorpje is de afgelopen jaren teruggebracht in oude glorie, met ophaalbruggen, officiershuizen en kanonnen, en brengt je terug naar het jaar 1742, toen de schans werd voltooid. In het dorp zijn de oude woningen nu in gebruik als musea, die samen een beeld geven van het leven in de vestingstad in de achttiende eeuw.

Museumspoorlijn
Tussen Veendam en Stadskanaal/Musselkanaal loopt de langste museumspoorlijn van Nederland, met een historische stoomlocomotief en oude treinstellen. Het traject is 26 kilometer lang, en voert door de voormalige Veenkoloniën. Ga eens tientallen jaren terug in de tijd, en kijk hoe mooi Oost-Groningen is. Een belevenis, ook voor kinderen! Zie voor de dienstregeling de website.

Jumping Henk Westernpark
Uniek voor Noord-Nederland, dat is Jumping Henk Westernpark in het dorp Jonkersvaart, ten zuidoosten van Marum. Hier kun je kamperen op de ruime camping óf logeren in een appartement in de verbouwde boerderij, waar ook ruimte voor grote groepen is. Er is een kantine en een barbecueplaats. In het bijbehorende recreatiepark in Westernstijl vind je een heleboel leuke attracties. Je kunt er natuurlijk paardrijden, maar daarnaast is er ook een survivalcircuit, compleet met kabelbaan. Volop waterpret beleef je met de waterglijbaan, en wie verder het water op wil kan kanovaren. Voor wie de rust zoekt, bestaat de mogelijkheid tot forelvissen.

Target lasergame Delfzijl
Lasergame, een spel vol spanning en sensatie voor jong en oud. Huiveren mag, bang zijn is volstrekt overbodig. In het donker beweeg je je behoedzaam voort in je speciale pak met je lasergun. Je speelt het spel in een team of solo.

Dagje uit met de nostalgische ToerBus
De ToerBus brengt u tot en met eind augustus rechtstreeks van camping of bungalow naar verschillende attracties en bezienswaardigheden. Bij de verblijfsaccommodaties, camping Lauwersoog en de Landal parken Esonstad en Suyderoogh, kunt u een dagkaart voor de ToerBus kopen. Deze kost slechts 2 euro per persoon. Kinderen tot en met drie jaar reizen zelfs gratis mee!

De ToerBus rijdt van 10 juli tot en met eind augustus 2007:
• op dinsdag, woensdag en zaterdag reist u mee naar De Theefabriek, DoeZoo Insektenwereld en de Zeehondencrèche.
• op donderdag reist u mee naar de Stad Groningen en attracties in Fryslân.

Meer informatie over de ToerBus-Lauwersland is te vinden op www.toerbus.nl.

Geen opmerkingen: