dinsdag 6 november 2007

Groningen Hanzestad

De historie van Groningen als Hanzestad is een relatief onderbelichte, maar daar valt nu iets aan te doen!

Hanzeverbond
Het Hanzeverbond (1282-1669) was een machtig samenwerkingsverband van kooplieden uit vooral Duitsland, Scandinavië, Engeland, Polen, de Baltische landen, Rusland én Nederland. Dit om de handelsbelangen gezamenlijk te behartigen en ook was het een stuk veiliger om op weg naar verre oorden samen te werken…..het waren roerige tijden tenslotte.
Men verhandelde allerlei goederen zoals graan, laken, bier, wijn, bont, haring en stokvis. De vertegenwoordigers van de Hanze kwamen bijeen op de Hansetage en namen daar besluiten. In Groningen werd in 1463 zo’n dag georganiseerd. Men kwam samen in het Jacobijnenklooster dat zich in de huidige Jacobijnerstraat bevond.

Hanzewandeling
Je gaat terug in de tijd met deze wandeling door de Hanzegeschiedenis van Groningen. De Hanze was een verbond van kooplieden dat op de routes naar verre oorden samenwerkte en ook bescherming zocht voor rondzwervende bendes en rovers. Groningen sloot zich in de veertiende eeuw aan bij het Hanzeverbond. Sporen van deze tijd zijn misschien niet meer overduidelijk aanwezig maar voor de oplettende wandelaar valt er toch nog heel wat te ontdekken!
De wandeling is bij de VVV op de Grote Markt te koop voor €1,50.

Kanoroute
Bekijk de binnenstad eens op een andere manier! Je kunt de bezienswaardigheden langs de binnenstadsgracht ook zien vanuit een kano met behulp van een folder die je hier kunt downloaden: kanoroute (PDF).

Hanzestad Groningen Arrangement
Wilt u sporen van deze tijd in Groningen ontdekken, boek dan het Hanze Arrangement. U logeert in een hotel in het centrum en kunt op eigen houtje Groningen als Hanzestad leren kennen. Naast de wandeling kunt u onder andere de Martinitoren beklimmen en het Scheepvaartmuseum bezoeken.
Kijk bij de arrangementen op de site voor meer informatie of mail met de VVV, info@vvvgroningen.nl.

Geen opmerkingen: