dinsdag 6 november 2007

Kwelders en Wadden

De kwelders aan de noordkust geven een goed beeld van hoe het Groninger land eruitzag voordat dijken voorkwamen dat het water ongestoord het land vanuit de Waddenzee kon binnenstromen.

Kwelders en Noordkust
De kwelders van de noordkust tussen de zeedijk en de wadgeul vormen het laatste natuurlijke weidegebied van Nederland, dat geregeld door de vloed overstroomd wordt. Hierdoor is het gebied zeer vruchtbaar; het trekt dan ook vele vogels aan, zoals scholeksters, rotganzen en kluten. De kwelders zijn eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap, en zijn niet voor publiek toegankelijk. Wel worden echter geregeld excursies georganiseerd vanuit het Waddencentrum in Pieterburen.

Waddengebied
Het gebied is in de loop der eeuwen veranderd van een natuurlandschap in een cultuurlandschap, met terpen, dijken en boerderijen
Het gebied waar de Wadden deel van uitmaken, loopt van Den Helder tot aan Esbjerg in Denemarken. De bewoners van het gebied hebben eeuwenlang een strijd tegen het water gevoerd, en daardoor is het gebied veranderd van een natuurlandschap in een cultuurlandschap, met terpen, dijken en boerderijen.

Geen opmerkingen: