dinsdag 6 november 2007

Fietsen

Fietsen door dorpen met namen als Doodstil, Slaperstil of Hongerige Wolf: het is een bijna surrealistische ervaring. De provincie is qua variatie, fietspaden en vergezichten geknipt voor de fietsende toerist. De uitgezette themaroutes maken het fietsen nog aantrekkelijker.

Het Groninger wierdenlandschap
Tijdens deze fietstocht kun je ontdekken hoe mooi het Groninger wierdenlandschap is. Het is ontstaan door de eeuwige wisselwerking tussen zee en land. Je fietst door de voormalige middeleeuwse schiereilanden Middag en Humsterland en ziet in het landschap verhogingen. Dit zijn de wierden die al in de 6e eeuw voor Christus opgeworpen zijn om droge voeten te houden. Op de wierden zijn dorpen ontstaan die er vaak nog net zo uitzien als een eeuw geleden. In ieder geval zullen hiervan Ezinge en Garnwerd bekeken worden. De tocht voert langs Aduard waar in de Middeleeuwen het grootste klooster van West-Europa lag. Eventueel kan hier het kloostermuseum bezocht worden. Verder zal ook het 13e-eeuwse kerkje in Fransum en het Aduarderzijl bezocht worden. Op regelmatige momenten wordt er gestopt en verteld over de bezienswaardigheden en het ontstaan van het Groninger wierdenlandschap. De tocht, 35 tot 40 kilometer lang, duurt minimaal 4 uur. Kijk voor meer informatie en opgave op www.paulienexcursions.nl.

Rondfietstocht naar Pieterburen
Tijdens deze fietstocht ontdek je het Groninger landschap direct ten noorden van de stad op weg naar Pieterburen. In dit landschap ziet u oude Groninger kerken en kerkhofjes, wierdendorpen, het Reitdiep en de oude meanders van deze waterloop. Er is een koffiestop in Garnwerd in het karakteristieke café Hammingh. Je fietst over kronkelige fietspaden en rustige weggetjes en komt via Eenrum in het dijkdorp Pieterburen aan. Daar wordt geluncht in de sfeervolle tuin van het bootrestaurant 't Appeltje.
's Middags voert de tocht verder langs de Groninger dorpen Saaxumhuizen en Rasquert. In Tinallinge wordt een oud middeeleeuws kerkje bezichtigd en in Winsum is de theestop. Op verschillende plekken wordt gestopt en verteld over de bezienswaardigheden en het ontstaan van het Groninger wierdenlandschap. De tocht is over 65 kilometer en duurt 8 uur inclusief pauzes. Kijk voor meer informatie en opgave op www.paulienexcursions.nl.

De Ploeg Route
In de jaren '20 van de vorige eeuw zijn verscheidene historische plaatsjes in het Groninger landschap geschilderd door leden van het kunstgenootschap De Ploeg, waar ook de bekende Hendrik Nicolaas Werkman deel van uitmaakte. Enkele van die plaatsen zijn Ezinge, Oostum en Garnwerd. Er zijn twee routes langs die plaatsen uitgezet (een korte en een langere), en beide beginnen bij het Centraal Station in Groningen. De routes staan beschreven in een boekje, dat te koop is bij de VVV aan de Grote Markt en bij de Cultuurbalie in het Groninger Museum.

Dit fietsrondje door Groningen toont de vele kanten van de provincie. Je ziet polders, monumentale boerderijen, wierdendorpjes, bossen, kanalen en riviertjes. De route is ruim 400 kilometer lang en door de ANWB volledig bewegwijzerd. De route staat beschreven in de gids Rondje Groningen, waarin je ook volop informatie over de bezienswaardigheden, overnachtingsadressen, fietsverhuuradressen en musea vindt. De gids is te koop bij de ANWB-vestigingen in Nederland, de VVV Informatiewinkel en de Cultuurbalie.

Ruige Route Hogeland
Ontdek het Groningse landschap per kano, fiets en wandelend! De Ruige Route Hogeland is een minivakantie die voert door kleine dorpjes. Onderweg kom je in contact met kunstenaars, lokale helden en andere Groningers. Je overnacht op bijzondere locaties. Meer informatie is te vinden op www.ruigeroute.nl.

Rondje Groningen
Rondje Groningen sluit aan op diverse andere routes. Je kunt bij Delfzijl overstappen op de Internationale Dollard Route, die je naar Duitsland brengt. In Bellingwolde en Ter Apel sluit de route aan op de grensoverschrijdende United Countries Tour. Deze twee routes in de Eems-Dollardregio zijn ongeveer 150 kilometer lang en zijn in beide richtingen (Nederland-Duitsland v.v.) bewegwijzerd.

Verder kun je overstappen op Rondje Drenthe en de Lauwerslandroute, of kiezen voor een routeverkorting. Met behulp van de drie routeverkortingen splits je het Rondje Groningen in vier korte rondjes. Je kunt een deel van de route fietsen of de gehele route volgen.

Kinderfietsroutes
Waar Westerwolde heeft twee nieuwe actieve kinderfietsroutes ontwikkeld in Westerwolde. Wolkje Wind en Golfje Water nemen kinderen mee op een ware ontdektocht door Westerwolde.

Westerwolde is een fietsgebied bij uitstek en ook een gebied wat voor kinderen zeer aantrekkelijk is. Wolkje Wind neemt de kinderen mee op een ware ontdektocht in de omgeving van Wedde. Tijdens de fietstocht vertelt Wolkje Wind over molens, winddansers, luisterkaartjes, windrichtingen en windkracht en nodigt zij kinderen uit om onderweg allerlei opdrachtjes uit voeren. Golfje Water doet het zelfde in de omgeving van Sellingen, maar dan met grondwatermeters, waterdiertjes vangen en waterproefjes. Alle attributen die de kinderen onderweg nodig hebben zitten in een rugzakje. Deze rugzakjes kunnen gehuurd worden.

De routes hebben een lengte van ongeveer 12 kilometer en zijn bewegwijzerd. De routes zijn ware ontdekroutes. Kinderen kunnen bij een aantal startpunten een rugzakje huren met daarin allerlei attributen die zij onderweg nodig hebben om actief met het thema bezig te kunnen zijn. Na afloop van de fietstocht worden de kinderen beloond met een diploma.

Meer informatie over de kinderfietsroutes is ook te vinden op www.waarwesterwolde.nl.

Geen opmerkingen: