dinsdag 6 november 2007

Wandelen

Wandelen door het Groninger land is een rijke ervaring. Het ongerepte land, de schilderachtige dorpen en de rust en ruimte, het zijn de perfecte ingrediënten voor een langzame, doch intense kennismaking met het Groninger landschap. Georganiseerd wandelen, minstens zo leuk, kan via zogeheten struunroutes. De diversiteit is groot: bos-, pelgrim-, ANWB-, en VVV-wandelingen.

Wandelgids
In de Wandelgids Groningen staan 24 routes beschreven door de gehele provincie. De routes zijn tussen de 3 en 24 kilometer lang. Eén van die routes is in de omgeving van Bourtange. Deze route is 6 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde paden; de zogenaamde 'oude schansen'. Alleen aan het eind kom je over asfalt. De drukbezochte oude vesting wordt grotendeels gemeden, maar je kunt zelf van de route afwijken en een bezoek brengen aan de vesting. Bijzonder is de schrale vegetatie rond de vesting en de schansen: sommige zijn zeldzaam, zoals de Zwolse anjer en de verfbrem. De gids is verkrijgbaar bij de VVV.

Op stap
In de wandelgids Van 't Hogeland tot Hoogeveen staan 16 routes beschreven, waarvan 8 in de provincie Groningen. De routes zijn tussen de 5 en 18 kilometer lang. Een van die routes start in Uithuizen en gaat via Doodstil naar Zandeweer en Oldenzijl weer naar Uithuizen. Deze route is 12 kilometer lang en gaat voornamelijk over schelpenpaden, fietspaden en stukjes verharde weg. Bijzonderheden onderweg zijn onder andere de Romaanse kerkjes in Oldenzijl en Zandeweer en de Menkemaborg. De gids is verkrijgbaar bij de VVV.

Struunroutes
Heb je zin in een wandeling door uitgestrekte gebieden en rustige dorpjes in het Westerkwartier? Dat kan met de Struunroutes, die beschreven staan in vier routegidsen. De wandelroutes brengen je op de mooiste en meest markante plekken op het West-Groninger platteland. ‘Strunen’ is Gronings voor ‘struinen’: ontspannen wandelen door een rustige omgeving. In de provincie Groningen zijn in het verleden totaal 24 struunroutes uitgezet, waarvan er 5 zijn verbeterd. De nieuwe wandelroutes staan nu volledig in kleur met een overzichtelijke kaart en informatie in de gidsen. Ze zijn tussen de 10 en 20 kilometer lang. De routeboekjes geven uitgebreide beschrijvingen van het landschap, de dorpen en historische gebouwen. Onderweg kom je langs diverse horecagelegenheden. Alle routes zijn rondwandelingen, zodat je altijd weer terugkomt op de plaats waar je bent gestart. Het ligt in de bedoeling om alle 24 routes uit de wandelserie 'Struunroutes in Groningen' te vernieuwen. Je koopt de routes onder andere bij de regionale VVV’s en bij reisboekhandels.

Wandelen door het zuidelijk Westerkwartier
'Niet licht zal het gebeuren, uitgenood te worden om over de drempel van de tijd binnen te treden in de dagen dat men bouwde aan wat wij nu het verhaal van Groningen noemen' Drie routes leren je dit gebied kennen aan de hand van drie verhalen. Het Witte Nonnenpad, het Leedaanzeggerspad en het Kale Jonkers pad. De wandelroutes haal je op in de kerk van Marum, Noordwijk en Niebert en je kunt gelijk van start. Het Witte Nonnenpad begint bij de kerk in Marum, het Leedaanzeggerspad in Noordwijk en het Kale Jonkers Pad in Niebert.

Wandelen rond Groninger borgen
In de gids 'Wandelen rond Groninger borgen' staan wandelroutes beschreven rond 14 borgen in de provincie, met beschrijvingen van de omgeving en de borgen met de bewonersgeschiedenis. De gids is verkrijgbaar bij de VVV.

Meer Plattelandsroutes
Zo veel mensen, zo veel wensen. Dit geldt ook voor de ruime keuze in wandelingen. Je vindt de routebeschrijvingen in allerlei gidsen en brochures. Gemarkeerd of niet-gemarkeerd, lange of korte routes, gekoppeld aan een thema of in een bepaalde regio of plaats , individueel of met een groep. De keus is aan jou. Wandel eens een ‘Natuurroute’ door de gebieden van Staatsbosbeheer. Loop ‘Winsum in Wandelpas’ of volg een culturele route in Haren. Ga terug naar de negentiende eeuw met de route ‘Van Zoutkamp naar Pieterburen’. Beleef de Middeleeuwen met het ‘Monnikenspoor’ in het Westerkwartier. Waar je ook gaat, steeds ontdek je weer een ander stukje Groningen. De VVV-kantoren in de provincie helpen je graag op weg.

Geen opmerkingen: