dinsdag 6 november 2007

Varen in Groningen

Ontdek Groningen vanaf het water. De provincie kent een aantal prachtige gebieden. Aan de hand van vier sfeerportretten maak je alvast kennis met alles wat Groningen te bieden heeft.

Westerkwartier
Het Lauwersmeer is een goede uitvalsbasis voor een zeiltocht naar Schiermonnikoog. Of je neemt het meer als vertrekpunt voor een mooie tocht door het Westerkwartier.

Via het Reitdiep vaar je door één van de mooiste rivierdallandschappen van Nederland. Je passeert Zoutkamp, een pittoresk vissersdorpje met een oude zeesluis, haven en visserijmuseum. Met een kleine boot kun je, via het Munnekezijlsterried, Pieterzijl en Visvliet bereiken. Vaar je van Zoutkamp naar Groningen dan sta je bij de sluis Electra oog in oog met de Waterwolf: een fraai stuk industrieel erfgoed. Leg de boot aan in Roodehaan of Aduarderzijl om Ezinge te bezoeken: het Museum Wierdenland schetst een beeld van de strijd tussen mens en water in dit gebied. Of vaar via het Kommerzijlsterdiep en het Hoendiep naar Leek. Vergeet niet aan te meren in het oude wierdendorp Niehove. Hang tenslotte de stootwillen uit in de Oosterhaven van Groningen. Vanaf hier bezoek je te voet deze typische hanzestad, met de Martinikerk, het Groninger Museum, het Scheepvaartmuseum, de synagoge, en een rijk winkelaanbod. Even cultuur happen, lui loungen, eigentijds eten en heerlijk slenteren in deze levendige stad.

Marengebied
De stad Groningen is een prima vertrekpunt om via de meanderende wateren de noordelijke Ommelanden te verkennen.

Via Bedum, één van de oudste dorpjes van de provincie, en het authentieke Onderdendam, zet je koers naar Winsum. Vanaf hier kun je alle kanten op. Zo zijn Houwerzijl (Theemuseum), Eenrum (Abrahams Mosterdmuseum, Kaarsenmakerij
Wilhelmus) en Leens (Landgoed Verhildersum met Museum-boerderij Welgelegen) prachtige vaardoelen om het Marengebied te verkennen. Via het vissersdorp Zoutkamp Vaar je door naar het Lauwersmeer.

Pieterburen is o.a. te bereiken per kano. De zeehondencrêche van Lenie ’t Hart is dagelijks open van negen tot vijf. Domies Toen, een oude pastorietuin met theeschenkerij, is een echte aanrader. Sportievelingen boeken een wadlooptocht in het dorp. Of vaar in noordwestelijke richting naar Warffum om een bezoek te brengen aan Openluchtmuseum Het Hoogeland. Alleen kanoërs kunnen vanaf Warffum doorvaren naar Noordpolderzijl: de kleinste zeehaven van Nederland. Dit gehucht ligt pal naast de Waddenzee en de voormalige sluiswachterswoning herbergt een gezellig huiskamercafé. Richting Uithuizen zijn het dorpje Middelstum en de Menkemaborg in Uithuizen zeker de moeite waard.

Damsterdiepgebied
Het Damsterdiep was ooit de handelsroute tussen Groningen en Appingedam. Prachtige borgen weerspiegelen een rijk verleden.

Maak een kleine omweg naar Loppersum: de imposante 13e eeuwse kruiskerk is een absolute blikvanger. De prachtige 15e eeuwse muurschilderingen zijn uniek in hun soort. Borg Ekenstein bij Appingedam staat op een
fraai landgoed en is tegenwoordig in gebruik als hotelrestaurant. Het onder architectuur aangelegde wandelpark met vijverpartijen is vrij toegankelijk. Geen hangende tuinen, maar hangende keukens in Appingedam. Je kunt via dit prachtige stadje doorvaren naar het Schildmeer, een mooi natuurgebied met meerdere recreatiemogelijkheden. Of je brengt een bezoek aan Delfzijl, de stad van commissaris Maigret. De Waalse schrijver
Georges Simenon bedacht zijn romanheld gedurende een verblijf in Delfzijl. Dan onder water in het Muzeeaquarium. Een indrukwekkend zeeaquarium met alle denkbare vissoorten en schaaldieren uit de Noord- en Waddenzee. Vanuit Delfzijl maak je een zeiltochtje naar het Duitse waddeneiland Borkum.

Oost-Groningen
Nergens is de menselijke hand in het landschap zo zichtbaar als in Oost-Groningen. Kaarsrechte wegen en kanalen doorkruisen het veenkoloniale gebied. Het zicht in het Oldambt is indrukwekkend: imposante boerderijen te midden van uitgestrekte landerijen.

Een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam, met een grote afdeling over scheepvaart, laat je zien wat de rol van de Groninger coasters is geweest. Bij Winschoten verschijnt aan de oevers van een kunstmatig meer Blauwestad, een nieuw waterrijk woon- en recreatiegebied. Via Ter Apel, met een mooi oud klooster en museum, vaar je door naar het Eemsgebied in Duitsland. Uniek is het schilderachtige vestingstadje Bourtange. Via verschillende kanoroutes vaar je langs zandruggen, boomwallen en keuterboerderijtjes die zo typisch zijn voor het vriendelijke landschap van Westerwolde. Bij Nieuw Statenzijl vaar je met hoogwater de Dollard op. Als je Oost-Groningen verlaat en richting de stad Groningen vaart, kun je een duik nemen in het Zuidlaardermeer of het Paterswoldsemeer. Vanaf 2008 vaar je via het Zuidlaardermeer ook door naar Stadskanaal. Hier wordt momenteel de oude turfroute gerestaureerd.

Geen opmerkingen: